Predsednica, ki jo skrbno vzgajajo

Predstava je bila domišljeno zasnovana. Glavna in edina vloga je bila pisana za vrhunskega igralca z zahtevo, da jo mora premierno predstaviti v nedeljo 16. junija letos. A tudi to ne bi bilo posebno zanimivo, če ne bi vedeli, da je bila uprizoritev namenjena eni sami gledalki. Kljub vsemu tudi to ne bi naredilo nedeljske predstave, dolge le nekaj minut, prav zelo drugačne. Takšno so jo naredili ustvarjalci in gledalka. Nastopajoči, Vladimir Šeks, izurjen in vsega navajen visoki hrvaški politik, zdaj osebni in nepogrešljivi svetovalec predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića, ter gledalka, Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Republike Hrvaške. Šeksov tekst je bil kratek, toda bil je nekakšen, v svetu boksa bi rekli aperkat, ki gledalca nepopravljivo zamaje. Povedal je, da se širijo govorice ali cele zgodbe o morebitni aferi, ki bi lahko kompromitirala predsednico. Po kratkem premoru, da je zajel zrak, je dodal, da jih širijo oni, ki jih je predsednica odslovila iz svojega velikega urada, saj želijo preprečiti njeno novo predsedniško kandidaturo.

Ni vsakdanje, da bi vplivni svetovalec predsednika vlade napovedoval morebitne afere, ki lahko ogrozijo predsednico države. Zato bo še zanimiveje poiskati ključ in najti pojasnljive razloge za Šeksovo predstavo na premišljeno izbranem odru, Dnevniku Nove TV.

Zato bomo začeli prav tu, na Šeksovem prizorišču.

Prostor istega Dnevnika iste televizije si je 11. novembra 2017 za svojo posebno predstavo izbrala tudi Kolinda Grabar Kitarović. Predsedniku vlade je sporočila, da njene analize kažejo na velik razvojni zaostanek Hrvaške, da je država zaradi demografskih problemov, izseljevanja, stagnacije ter nesposobnosti izpeljati reforme v stanju izrednih razmer in da bo zato zahtevala sklic posebne vladne seje o gospodarskih in demografskih vprašanjih. Bilo je razumljivo, da bodo takrat njeni svetovalci poučili Plenkovića in ministre, kako se pravilno lotiti zadev. Hkrati mu je sporočila, da kot predsednica države pričakuje, zaradi razmer v koncernu Agrokor, tudi sklic seje sveta za nacionalno varnost. To je bil čas, ko je predsednica razumela samo sebe kot avtoriteto, ki »določa smer in vertikalo hrvaške družbe« ter predsednike vlad kot izvajalce njenih zamisli. Njen svetovalec za notranjo politiko je bil Mate Radeljić in prav on naj bi pripravljal njene nastope in vzdrževal svojevrstno stanje napetosti med predsedniškim in vladnim dvorom. Ko so ji sporočili, da bo za novo predsedniško kandidaturo potrebovala podporo predsednika vlade in vladajoče stranke, Plenkovića, se je začela Radeljićevim uslugam in nasvetom odpovedovati.Tik pred božičnimi prazniki leta 2018 so se vrstila sporočila, da ga bo odstranila. Ter, iz istega naslova, tudi njihova takojšnja zanikanja. Nekaj dni pred novoletnimi prazniki je bil Radeljić odslovljen. O zamenjavi ga je v zagrebški slaščičarni Torte in to obvestil vodja kabineta šefa hrvaških tajnih služb Davor Franić in mu zagrozil, da so ga pripravljeni tudi povoziti z avtomobilom, če se bo odhodu upiral.

Preteklo nedeljo, takoj po Šeksovem nastopu, se je zato postavilo vprašanje, ali ni prav Radeljić tisti, ki bi lahko, tudi zaradi maščevanja, sprožil afero, ki bi Grabar Kitarovićevi onemogočila ali vsaj otežila novo predsedniško kandidaturo. Pa to ni prav verjetno. Radeljić je namreč večino tega, kar je vedel, že povedal. Tudi o nekakšnem tajnem dogovoru med Grabar Kitarovićevo in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, da predsednica v svojih nastopih ne bo več uporabljala besedne zveze velikosrbska agresija ter genocid v Srebrenici, Vučić pa ne genocid v NDH.

Predsednica je v televizijskem nastopu novembra leta 2017 povsem na koncu in očitno na lastno željo govorila tudi o odnosu z lastnikom hrvaškega nogometa, zdaj beguncem v Bosni in Hercegovini, Zdravkom Mamićem. Da sta se srečevala, da ji je v času predsedniške kampanje finančno pomagal z donacijo ali dvema ter zanjo organiziral različne večerje in zasebne zabave. Dodala je, da njena zahteva – bilo je kmalu po njeni izvolitvi – po takojšnji zamenjavi takratnega šefa tajnih služb, Dragana Lozančića, ni povezana z Mamićem. Pa seveda ni bilo povsem tako. Očitno so vplivnega in bogatega kralja hrvaškega nogometa tajno spremljali od začetka zime leta 2014. Takrat so verjetno posneli tudi več njegovih pogovorov s predsedniško kandidatko Grabar Kitarovićevo. To pomeni, da so posneli tudi njune osebne pogovore na donatorski večerji v hotelu Westin, 7. 12. 2014, pogovor na predsedniški inavguraciji 18. 2. 2015 ter tudi na osebni zabavi, ki jo je zanjo, takoj po državni, pripravil Mamić. Da obstajajo posnetki z njenih zabav in srečanj, ki jih je prav tako organiziral Mamić. Predsednico je o tajnem spremljanju njenega prijatelja obvestil glavni državni odvetnik, Dinko Cvitan, šele prve dni julija leta 2015. Takrat so se pojavila ugibanja, da je predsednico in Mamića družila skrb za financiranje njene predsedniške tekme. Skrivnost njunega druženja poznamo trije, je povedal bivši predsednik hrvaške vlade in sedanji predsedničin tekmec za nov mandat, Zoran Milanović. Poznamo jo »jaz, Lozančić in Kolinda Grabar Kitarović«. In opisno dodal: »Če se družiš z sumljivimi in če ti še financirajo volilno tekmo, potem ti tudi ameriška Cia ne more pomagati.«

Vladajoča hrvaška politična stranka in predsednik vlade bosta seveda podprla novo kandidaturo Grabar Kitarovićeve. Šeksov nastop je bil zgolj opomin na dobroto, ki ji jo namenjajo, in sporočilo, da bodo vse morebitne govorice, ki bi ji lahko škodile, odstranjene. To je bil poljub poslan predsednici. Poljub, ki pomeni, da bo njen novi predsedniški mandat obsegal predvsem preproste naloge ter da jo bo včasih predsednik vlade razveselil z drobnim pozdravom, novoletno čestitko ali celo povabilom na kavo.

Komentar je bil objavljen v časniku Delo 20.6.2019.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s