Vojak in minister, ki sta hotela oblast

Prisiljen odstop avstrijskega podkanclerja bo vplival na rezultat prihajajočih evropskih volitev, kot je nekoč odstop generala JLA na prihodnost SFRJ.

Prvi ni bil samo vojak, saj je nosil visoki čin admirala flote, in tudi drugi ni bil zgolj minister, saj je bil njegov uradni naziv podpredsednik zvezne vlade. Ločevalo ju je veliko stvari, nikoli se tudi nista spoznala, toda družila ju je želja po moči odločanja in oblasti. Oba sta morala odstopiti. Admiral je pozneje navajal, da zaradi formalnih razlogov in vojaške časti, podpredsednik je govoril o medijskem atentatu nanj. Pa to niti ni najpomembnejše. Njuna odhoda se namreč nista končala z njuno formalno razrešitvijo, ampak sta spreminjala čas, ki je ali ki bo sledil. Upokojitev admirala in takratnega zveznega sekretarja za ljudsko obrambo SFRJ Branka Mamule je odločilno posegala v prevratniške in vojaške načrte jugoslovanske vojske, odstranitev avstrijskega podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja bo določala rezultat prihajajočih evropskih volitev in predvsem političnih strank, ki so nekako naveličane svobodne in demokratične Evrope.

Mamulo sem spoznal v osemdesetih letih, ko je imel skorajda nepredstavljivo moč. Po obnovitvah stalinizma v sedemdesetih letih in še posebej po smrti predsednika Josipa Broza Tita je verjel, da ima samo še takratna jugoslovanska armada odločilno moč urejanja odnosov v državi. In prav tako je verjel, da je sam nedotakljiv. Dokler se ni zgodilo.

Februarja 1988 je odpotoval, formalno na rutinski obisk, v Etiopijo, v resnici na dogovore o prodaji jugoslovanskega orožja. Novinar Dela Avgust Pudgar je objavil novico, Mladina pa uvodnik, da bi moral admiral vedeti, da sklepa posle smrti. Admiral je dejal, da gre za rušenje ugleda in moči jugoslovanske armade. Dober mesec pozneje, 25. marca, se je sestal vojaški svet in sprejel oceno o dramatičnem poslabšanju političnih razmer v Sloveniji, o kontrarevoluciji in psihološki vojni proti ljudski armadi. Ocenili so, da so bile meje prestopljene – od posebne številke Nove revije do knjige Franja Frančiča Domovina bleda mati in na koncu objav o prodajalskih poslih generalov. Temu je sledilo zadnje opozorilo, da vojska takšnega obnašanja ne bo več trpela. V resnici je šlo za svojevrsten načrt vojaškega udara, opremljenega s prvimi seznami posameznikov, ki jih je treba izolirati.

General Svetozar Višnjić je prav zaradi tega povprašal slovenskega notranjega ministraTomaža Ertla, ali bi slovenska policija sodelovala pri takšnem odstranjevanju neposlušnih. Ertl je obvestil Milana Kučana. Prevratniških zamisli se ni več dalo skriti. Kučan je zahteval politično discipliniranje generalov. Mamula, prepričan o nepotrebnosti državnih institucij in obenem gospodar odločitev, potrebnih za aktiviranje vojske, je verjel, da lahko samo armada reši jugoslovanski zaplet. Toda nato je sledil preobrat, ki je spremenil tok dogodkov.

Mladina je objavila, da vojaki Mamuli gradijo prestižno vilo. Prvič je bil napaden on sam, admiral s svojim imenom, in obtožen koruptivnosti. Danes je treba razumeti, da je bila takrat armada nedotakljiva politična moč. In da je po Titovi smrti to moč tudi dobesedno tako razumela – kot ekskluzivno pravico do sprejemanja ključnih političnih odločitev, ki se jim ne sme nasprotovati. In prav to se je zgodilo. Zato je bila objava, da vojaki, ki služijo obvezni vojaški rok, v Opatiji gradijo vilo za osebne potrebe admirala Mamule, pretres. Nekaj do takrat povsem nepredstavljivega.

Mamula je moral tako dve leti pred koncem svojega mandata odstopiti. Izbral je svojega naslednika, generala Veljka Kadijevića, in odšel prepričan, da bo znal novi general urediti razmere v državi. Nekaj dni pozneje so zaprli vodjo slovenske opozicije Janeza Janšo. Poti nazaj ni bilo več. Jugoslovanska armada je napadla Slovenijo. In bila poražena. Neposredno po vojaškem porazu je Kadijević poklical Mamulo v Beograd. Admiralovi sporočili sta bili dve. Najprej, da mora armada vrniti udarec in ponovno z vsem razpoložljivim vojaškim arzenalom napasti Slovenijo. Drugo, da so politične in državne institucije v razsulu, zato mora armadni vrh sam sprejemati odločitve.

Mamula in general Blagoje Adžić sta imela 2. julija 1991 zjutraj pripravljen operativen načrt novega napada na Slovenijo. Vedela sta, da je hrvaški predsednik Franjo Tuđmanpoklical Kadijevića in mu zagotovil, da s Slovenci nima popolnoma nič. Kadijević bi moral samo podpisati ukaz o začetku vojaške akcije. Toda tu je bila razlika. Kadijević ni bil Mamula. Kljub vsemu je iskal nekakšno potrditev predsedstva države. Ki ga nikoli ni dobil. Srbski predsednik Slobodan Milošević je ocenil, da je preveč omahljiv, zato ga je uporabil, ko ga je potreboval, o dokončni rešitvi jugoslovanskega vprašanja pa se je začel tajno pogajati s hrvaškim predsednikom Tuđmanom. Medijska razkritja namer admirala Mamule o prodaji orožja, gradnji opatijske vile in prepovedan, a kljub vsemu objavljen članek Vlada Miheljaka o napovedujoči se noči dolgih nožev so admiralu odvzeli operativno moč in spremenili poznejše dogodke.

Predsednika avstrijske svobodnjaške stranke in zveznega podkanclerja Stracheja in vodjo poslanskega kluba iste stranke Johanna Gudenusa so tajno posneli pred dvema letoma. Avstrijska politika sta verjela, da se pogovarjata s hčerjo ruskega oligarha, ki jima lahko kupi volilni rezultat. In je Strache govoril povsem odkrito. Očitno je verjel, da so ruski trgovci, ki kupujejo političen vpliv v EU, tokrat odkrili tudi njega in njegovo moč odločanja. In vendar so vse podrobnosti tako zaupnega in prevratniškega pogovora ostale skrite do petka, 17. maja letos, ko naj bi jih pokazali Strachejevemu šefu Sebastianu Kurzu.

Ministri svobodnjaške stranke so morali seveda odstopiti. Toda dejanske posledice medijskega razkritja podkanclerjevih načrtov z Ibize bodo šele sledile in ob njih se bo zdel njegov odstop skorajda nepomemben. Medijska objava poleti leta 2017 posnetega gradiva bo dobila svojo pravo moč šele ob skorajšnjem glasovanju na evropskih volitvah

Komentar je bil objavljen v časniku Delo 23. maja 2019.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s