Oba sta bila prisiljena oditi

Njega so obsodili, njo so zavrgli. Loči ju veliko stvari, a druži vsaj ena skupna lastnost. Razumevanje mehanizmov vladanja in želja po politični moči. On je bil predsednik, ona, v povsem drugem času, podpredsednica hrvaške vlade. Oba še vedno preiskujejo zaradi zlorabe državnih pooblastil in finančnih malverzacij.

Dr. Ivu Sanaderju sodijo že nekaj let, Martino Dalić so najprej politično odstranili, zatem prijavili državnemu tožilstvu. Kasneje sta oba pojasnjevala razloge svojega političnega izgnanstva.

Sanader je moral oditi, ker naj bi se ne strinjal z zahtevami po trgovanju s hrvaškim ozemljem ter ni želel popustiti evropskim pritiskom o določitvi morske meje s Slovenijo.

Dalićeva, da so moralno ponižali in obsodili, ker je zavrnila zahtevo, takratnega lastnika koncerna Agrokor, Ivice Todorića, naj mu država posodi oziroma podari tristo milijonov evrov. Kar, da je bila, popolna prelomnica, v do tedaj sicer nikjer napisanih, toda vseskozi veljavnih odnosih vladajoče politike in lastnikov koncerna. Ali kot je slikovito opisal eden izmed raziskovalcev takšnega sodelovanja. Da je težko v svetu najti podjetje, v katerem so zaposleni bivši guverner narodne banke, ministra za finance in javno upravo, njuna namestnika, namestnik ministra za gospodarstvo, šef državnih sindikatov, direktor nacionalne televizije, soprog šefinje agencije za zaščito tržne konkurence, pa tudi soproga podpredsednika vlade in še cela vrsta drugih povezanih z oblastjo. Koncern Agrokor je bil, tudi zaradi tihih pooblastil, ki mu jih je dajala vsakokratna vlada, vedno tudi paralelna oblast v državi.

Oba sta napisala tudi knjigi. Najprej je Sanader lani izdal prvi in letos drugi del obljubljene trilogije. Dalićeva pa je prav te dni promocijo svoje knjige o zlomu botrskega kapitalizma. Če se Sanader primerja z nemško kanclerko Angelo Merkel tudi Dalićeva samo sebe oceni visoko, kot samosvojega osamljenega jezdeca, ki rešuje državo pred težavami. Napisala je, da je kriva zgolj zaradi neobičajne strasti, s katero se je posvetila reševanju problema Agrokor, ki bi lahko ogrozil Hrvaško ter tako pokazala, da lahko tudi hrvaška vlada deluje drugače. Zelo podobno, kot je bilo njeno sporočilo septembra 2014, ko je odšla iz članstva v vladajoči stranki in napisala, da je potrebno bi bilo izstopiti iz ustaljenih političnih obrazcev.

Pa vendar bi nas iskanje dejanskega razloga njunega političnega odhoda v navedbah o morski meji s Slovenijo in Ivici Todoriću, zelo zavedlo. Niti ni predsednik vlade Sanader odstopil in odšel zaradi Slovenije niti se niso odpovedali Dalićevi zaradi zloma Agrokorja.
Oba sta bila prisiljena oditi zaradi prevelike politične oblasti, saj sta bila po Franju Tuđmanu edina, ki sta znala združiti formalno in neformalno moč vladanja v ne prizivno politično moč.
Sanader je ob prevzemu oblasti leta 2000 znal poboljšati odnose z državljani Hrvaške srbske nacionalnosti, začeti novo sodelovanje s Carlo del Ponte, glavno tožilko mednarodnega sodišča za vojne zločine, storjene na ozemlju bivše Jugoslavije, odpreti nove oblike pogajanj o članstvu Hrvaške v EU ter razmeroma mirno odstraniti povezano združbo bivše oblasti in organiziranega kriminala.

Četrtega maja 1998 je predsednik Tuđman sprejel na pogovor predstojnika svojega urada, dr. Hrvoja Šarinića. Govorila sta o največjem lastniku hrvaških podjetij, Miroslavu Kutleju. Šarinić je predsednika svaril pred gangsterskim sistemom, znotraj katerega Kutle in posamezni Tuđmanovi najožji zaupniki že obvladujejo Hrvaško, državne medije, politične stranke in tajne službe. Šarinić je dan kasneje odstopil. Tuđman enostavno ni želel verjeti, da se v njegovem kabinetu združuje moč izvoljenih političnih institucij z močjo državnega podzemlja. Bil je prepričan, da gre govorice, ki jih sprožajo vsi, ki bi želeli Hrvaško ponovno spraviti v Jugoslavijo. To je del politike EU in Evropske komisije, je istega dne povedal zunanjemu ministru dr. Mate Graniću. Nadaljeval je, da so zanj pomembnejši pozivi domoljubov, ki mu sporočajo, da naj v imenu naroda prekliče politiko klečanja pred Evropo, odpove zahtevo po članstvu v EU, saj je pravo vprašanje zgolj in samo, kako ohraniti hrvaško samostojnost in demokracijo, ki je drugi nimajo. In dodal, da ni cilj članstvo Hrvaške v Evropski uniji, ki obnavlja zahodni Balkan. Da je prav v tej nameri tudi izvor govoric o gangsterski državi, ki imajo za cilj sesutje vladajoče stranke in sistema. Kakršnega ima država.

Hrvaškemu podzemlju sta v devetdesetih letih vladala dva, Mladen Naletilić-Tuta in Zlatko Bagarić. Oba sta nad seboj priznavala samo enega. Obrambnega ministra Gojka Suška. Skupaj s posameznimi Tuđmanovimi svetovalci so urejali stvari v državi.
Nato je del Pontejeva napovedala obtožbo za Tuto. Veliko preveč je vedel o načrtih za hrvaško prisvojitev dela Bosne in Hercegovine. Tuđmanov sin, šef tajnih služb, ga je začel iskati in tudi aretiral. Minister Sušak je takrat umiral za pljučnim rakom. Bagarić je želel prevzeti celotno podzemlje, zato so ga ubili.

Sanader je zmagal na volitvah za Tuđmanovega naslednika, odstranil rivale in takoj nato prevzel vso oblast. Mimo njega ni mogla biti sprejeta nobena odločitev. Toliko let kasneje, ko so se začele težave, so premagani začutili, da postaja ranljiv. Velikega predsednika, ki je omogočil, da je država postala članica EU, so začeli nadzorovati. Takrat je pobegnil iz države, aretirali so ga v Avstriji.

Podpredsednica Dalićeva je naredila podobno napako. Da bi rešila Agrokor, je organizirala in vodila posebno skupino svetovalcev, jim dala vladna pooblastila in odprla dostop do najbolj zaupnih državnih dokumentov. Postavila je paralelno oblast in o njej deloma in občasno obveščala tudi predsednika vlade, Plenkovića. Zaradi strahu, da bi postala premočna, je tudi ona morala oditi.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s