Predsednik o tem ni govoril

Samo nekaj ur kasneje, pravzaprav takoj za tem, ko so predsednika svetovalci obvestili, da so umorili srbskega politika Oliverja Ivanoviča na Kosovu, se je predsednik odločil.
Izjavil je, da bo osebno spremljal policijsko in pravosodno preiskavo, dokler storilci in naročniki atentata ne bodo obsojeni ter, da bo, deloma tudi zaradi tega, obiskal Kosovo.
To soboto, 20. januarja 2018 je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić v prostorih Tehnične fakultete v Kosovski Mitrovici sprejel, politične predstavnike Srbov na Kosovu, ter ponovil, da želi imena vseh vpletenih v Ivanovićev uboj, saj da do njih, kot je rekel, ne bo milosti, ne glede na njihovo nacionalnost.

Vučić je bil odločen.
Najverjetneje je prav zaradi te njegove prepričljivosti ostala po koncu srečanja, tudi ko so se udeleženci že razšli, svojevrstna praznina. Vučić namreč ni ne govoril, ne odgovoril, niti vsaj omenil sporočila, ki mu ga je tik pred prihodom v Mitrovico posredovala bivša poslanka v kosovski skupščini, Rada Trajković.
Pisma, kot ga je napisala poslanka, ki ob tem tudi dobro pozna stanje in okoliščine, ki so privedle do atentata, enostavno ni mogoče spregledati.
Trajkovićeva je Vučiću sporočila, da je javna skrivnost, da oblast na severu Kosova, v občinah, ki naj bi tvorile skupnost srbskih občin, srbsko upravo in samoupravo na Kosovu, ni v rokah izvoljenih županov ter njim podrejenega administrativnega in upravnega aparata. Da je oblast v rokah enega samega človeka, Milana Radojičić.

O Trajkovićevi sem prvič slišal več, ko je 28. julija 2004 skupaj s Milanom Ivanovićem in Markom Jakšićem obiskala takratnega srbskega predsednika dr. Vojislava Koštunico in Dobrico Ćosića. Njihov takratni pogovor je bil ob aktualnem vprašanju, ali naj kosovski Srbi sodelujejo na parlamentarnih volitvah, ki so jih oblasti v Prištini razpisale oktobra tistega leta, namenjen predvsem iskanju, kako poenotiti srbske politične glasove na Kosovem in s takšno volilno močjo doseči pravico oblikovanja skupnosti srbskih občin. To je bil velik projekt. Zato sem ob njenem zadnjem pismu Vučiću in omembi tistega, ki naj bi imel oblast najprej pomislil na skupno politično zahtevo o uveljavitvi, sedaj toliko let kasneje, že usklajene odločitve o skupnosti srbskih občin in njihovih upravnih pravicah.

Pismo je pokazalo, da ne gre za to. Trajkovićeva pove nekaj povsem drugega. In pri tem, tudi zato, ker je zdravnica, ne izbira veliko olajševalnih besed.
Oblast v srbskem delu Kosovske Mitrovice in na severu Kosova ima Radojičić. Vučiću je napisala, da je prav on, Radojičić, tisti, ki določa, kaj je dobro in kaj je zlo, ter da bo najverjetneje tudi novo ustanovljena skupnost srbskih občin popolnoma pod njegovo kontrolo.
Hitro, tako kot je skorajda običaj, so se ob sporočanjih o nenavadnem pismu predsedniku, pojavljale tudi druge informacije, za katere ni mogoče preveriti, ali so resnične. Vesti o tem, da imajo vsi, ki so neposlušni Radojičiću težave, z zažganimi avtomobili, vdori na privatno posest, pojavljanjem črnih terenskih vozil brez oznak, z zatemnjenimi stekli pred družinskimi vrati ali da dobe javno opozorilo, kot predsednik občine Kosovska Mitrovica, Goran Rakić, ki naj bi ga sredi belega dne v centru mesta okloftali, da bi laže razumel, da ne more sam odločati, ali se bo in kdaj se bo pogovarjal, s kom na drugi strani mostu, v južnem, albanskem delu mesta.
Nekaj dejstev pa je preverljivih.
Radojičić je lastnik gostinskega lokala Grey v centru, na ulici Čike Jovine, severnega dela Mitrovice. V njegovem lokalu naj bi se odločalo prav o vsem, kar je povezano z denarjem, investicijami ali politiko. In seveda o nagradah in kaznih. Lastnik naj bi bil tudi glavni pogajalec o koaliciji srbske stranke s Haradinajevo vlado.
V ponedeljek, 31. julija lani je bila v prištinskem Gazetta Express objavljena vest, da se je kandidat za predsednika vlade Kosova, sedanji premier, Ramush Haradinaj srečal s, tako je bilo napisano, eno najpomembnejših osebnosti kosovskih Srbov, Milanom Radojičićem. Razpravljala sta o vključitvi Srbske liste v vlado, ki bi jo vodil Haradinaj. Po izvolitvi, ko je že lahko komentiral svoje odnose z ministri iz srbske liste, je Haradinaj povedal, da zelo dobro sodeluje s svojim namestnikom, Daliborjem Jevtićem, z ostalimi ministri ter župani srbskih občin ter tudi s »pomembnim človekom za vse na Severu, Milanom Radojičićem.«

O njem je Vučiću pisala Trajkovićeva. Srbski predsednik je v soboto obiskal srbske občine na Kosovem. Kot je dejal sam, da bi umiril vznemirjene Srbe in jim zagotovil, da bo Srbija skrbela za njihovo varnost. Tudi srbska vojska ne bo ostala samo opazovalec, če bo na severu Kosova, ogrožana varnost srbskih prebivalcev, je dodal.

Vse ostalo je bilo neizrečeno. Pismo Trajkovičeve bi lahko bilo, prav zaradi svoje neposrednosti dober povod, da bi srbski predsednik govoril tudi o organiziranih posameznikih, njihovem vodji in paradržavi, ki je očitno, tako je poročal že pokojni Ivanović, prevzela oblast na severu Kosova.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s