Dokument, ki bi lahko preprečil arbitražo

Dalo se je slutiti, da se bo nekaj zgodilo. Te drobne slutnje je sistematično zbiral in analiziral svetovalec predsednika vlade, Boruta Pahorja in tudi ključni pogajalec v pripravi arbitražnega sporazuma, Marko Makovec. Zato tudi ni mogel spregledati zgolj »še enega nastopa« uglednega mednarodnega pravnika, tedanjega svetovalca hrvaškega zunanjega ministra Gorana Jandrokovića in sopredsednika komisije za pripravo načrta sporazuma o rešitvi mejnega vprašanja z Slovenijo, akademika dr. Davorina Rudolfa.
To je protest, se je dalo razumeti akademikov pogovor z novinarji, sredi septembra leta 2009 v Splitu. Pa je bilo veliko več. Dr. Rudolf je istega dne, samo nekaj ur prej, obvestil predsednico hrvaške vlade, Jadranko Kosor, da odstopa od vseh nalog, ki jih opravlja za vlado ali njo osebno. Tistega dne se je že vedelo, da se Kosorjeva tajno pogaja s Pahorjem o sklenitvi sporazuma o arbitraži.
In ne le to.
Iz Zagreba so po zanesljivih informatorjih prihajale vesti, da je Kosorjeva pristala tudi na zahtevo, naj arbitražno sodišče reši vprašanje slovenskega stika z odprtim morjem.
Dr. Rudolf, tudi bivši minister v času dr. Franje Tuđmana, in sodelavci so vedeli, da gre za nevaren poizkus. Zelo različen od vseh, ki so bili do tedaj dopuščeni.
Tako dolgoletna pogajanja vlad, ki sta jih tedaj vodila dr. Janez Drnovšek in Nikica Valentić, kot zaključena in podpisana pogajanj Drnovška in takratnega, novega hrvaškega predsednika vlade, dr. Ivice Račana.

Prva so prekinili dobesedno na zaključnem sestanku v Mariboru, z napovedjo hrvaškega veleposlanika v Sloveniji, da mu je dr. Tuđman sporočil in da je pogajanj konec in da bo zamenjal vlado, druga z posebnim obiskom uglednih in politično vplivnih hrvaških pomorskih pravnikov v Račanovem kabinetu in obvestilom, da ima samo dve možnosti: ali pozabi na sporazum z Drnovškom in ga zanika ali pa bo imela njegova vlada temeljite težave. Tokrat so vedeli, da bi bil preklic sporazuma o arbitraži veliko težji, saj bi Hrvaška prvič sklenila mednarodno in pravno zavezujočo pogodbo o rešitvi meje na morju. Načrt je bil namreč povsem drugačen.
In nihče ni niti pomislil, da bo Kosorjeva, ki jo je dr. Ivo Sanader po svojem nenadnem in nenavadnem odstopu julija 2009, dobesedno imenoval za novo predsednico najmočnejše vladne stranke in tudi novo predsednico vlade, to vzela dobesedno in še več, izstopila iz načrtovanega okvirja odnosov z Slovenijo.
In bil je razmeroma enostaven.
Prepričati uradno slovensko politiko, da kakršna koli pogajanja o meji, do polnopravnega članstva Hrvaške v Evropski uniji niso potrebna, saj, da ima Slovenij trdna zagotovila, da se bosta državi kasneje, kot članici EU, nadvse lahko sporazumeli.
Tistega septembrskega dne leta 2009 je dr. Rudolf protestno odstopil. Skrbni svetovalec in pogajalec Marko Makovec pa določil novo točko na kateri se bo poizkušalo preprečiti sklenitev arbitražnega sporazuma. Ali kot je nazorno opisal novinarjem v pogovoru na splitski Rivi, dr Rudolf, zahteva za tem, da sodišče reši tudi vprašanje slovenskega stika z odprtim morjem pomeni, da mora Hrvaška prepustiti koridor oziroma del podmorja, morja in zraka nad koridorjem, torej vse tisto kar imenujejo dimnik. »In če popustimo sedaj, bomo odprli,« prav ta izraz je uporabil, »stalen izvir nesporazumov in nevarnosti, da bi tudi druge države, zahtevale podobne rešitve.

In res. Hrvaška je kmalu zatem sprejela enostransko izjavo, s katero naj bi prav ta dimnik ali stik z odprtim morjem izvzela iz arbitraže. Pojasnjevali so, da gre zgolj za notranje pravni akt, ki je potreben zaradi opozicije. Vendar so skorajda istočasno začeli prihajati tudi namigi, da ima Kosorjeva na svoji mizi zahteve naj poizkusi in naredi vse, da bo izjava priložena sporazumu.
Besedilo takšne izjave je bilo podpisano z dostavkom, witnessed by USA and Sweden.
Ko so izjavo na dan podpisa arbitražnega sporazuma tudi dejansko predložili, sta se tako Švedska kot predsedujoča EU kot ZDA, predvsem po zaslugi stališča takratnega odpravnika poslov v Sloveniji, Breda Fredna od izjave distancirali.
Izvenela je v prazno.
Sporazum je bil lahko podpisan.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s