Nov zaplet ali samo iskanje novega alibija

Že včerajšnja napoved novega velikega zapleta med Slovenijo in Hrvaško in nato urgentna tiskovna konferenca hrvaške zunanje ministrice, Vesne Pusić, nista prinesli nobenih relevantnih dejstev, ki naj bi dokazovali politično smotrnost odločitve za takšen poskus vnaprejšnjega dvoma o odločitvi Arbitražnega sodišča v Haagu.
Še več, takšno dejanje, mislim predvsem na javni nastop gospe Pusić, v toku postopka presoje in arbitraže, torej med delom sodnikov, je skrajno nenavadno. Skoraj ali pa povsem brez primere. Predvsem zato, ker zunanja ministrica ni povedaal popolnoma nič več kot smo zjutraj prebrali, ne v hrvaških medijih, temveč najprej v beograjskem dnevniku Kurir in dobro uro zatem še v zagrebškem Večernjem listu.

Prav zato se lahko opredelim le o znanih dejstvih.

Predvsem je potrebno spoštovati institucijo Arbitražnega sodišča, ki sta jo obe državi soglasno in z vso potrebno politično verifikacijo, izbrali za dokončno rešitev problema meje. To pomeni tudi spoštovanje sodnikov, njihovega načina dela in načina sporočanja odločitev. Prav to je bil tudi ključen del dogovora obeh držav. Kot tudi, da je kakršnokoli vnaprejšnje komentiranje dela arbitražnega sodišča in njegovih odločitev nedostojno in nesprejemljivo.
Tu je bil pomladanski nastop slovenskega zunanjega ministra na eni izmed lokalnih televizij in njegovo komentiranje lastnega občutka, da bo odločitev sodnikov za Slovenijo ugodna, povsem nepotreben. Čeprav je kasneje, ob pritožbi hrvaške strani, sodišče zavrnilo možnost kakršnega koli vplivanja na svoje odločitve, pa tudi možnost uhajanja informacij. Sodišče je obe strani opozorilo na dostojanstvo ravnanje in omembe institucije.

Nato smo pred dnevi ponovno zasledili vest, naj bi bila odločitev sodnikov znana jeseni ali vsaj do zime. Bilo je očitno, da avtor vesti ni bilo sodišče, in bilo je jasno, da se nekaj pripravlja. Predvsem zato, ker so se v sosednji državi začele priprave na nove parlamentarne volitve in tudi zato, ker bi tema arbitraže in morebitnih odločitev lahko bila ena izmed pomembnih predvolilnih tem. Tudi več, takšna ali drugačna odločitev sodnikov v Haagu, bi lahko imela vpliv na izid volilne odločitve med dvema političnima blokoma.

Vendar je bil včerajšnji nastop zunanje ministrice Vesne Pusić, kljub vsemu, prvovrstno presenečenje. Ministrica je na osnovi objavljene vesti, ki so jo hrvaški mediji očitno povzeli po beograjskem Kurirju, ponavljala, brez dodatnih dokazov in takoj izrekla dvom v delo Arbitražnega sodišča v Haagu. In posledično napovedala, da ni nujno, da bo sosednja država priznala delo in odločitve sodnikov.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s